Etik İlkeler ve Yayın Politikası

Yazar(lar) İçin Etik Kurallar;

Dergimizde yayınlanmak üzere makale sunan yazar(lar)ın, belirtilen etik ilke ve kurallara uymaları zorunludur;

Gönderilen çalışmalar, daha önce yayınlanmamış ve yayınlanmak üzere aynı zaman diliminde başka bir yayın organına, bilimsel etkinliğe gönderilmemiş olmalıdır.

Çalışma, yazar(lar)ın kendine ait olmalıdır. Diğer araştırma ve yayınlardan yararlanıldıysa, alıntıların/atıfların bilimsel araştırma ilkelerine uygun olarak eksiksiz yapılması ve kaynakların açıkça gösterilmesi zorunludur.

Kullanılan veri toplama araçları (ölçek, anket vb. gibi) yazar(lar)ın kendine ait değilse, gerekli izin alınmalıdır.

Birden fazla yazarın olduğu çalışmalarda, yazarlar çalışmaya bilimsel, akademik olarak somut ve yeterli düzeyde katkı sağlamalıdırlar. Çalışmaya bu açıdan katkısı olmayan kişiler, yazar olarak yer alamazlar.

Değerlendirme süreci başladıktan sonra yazar tarafından ekleme ve çıkarma işlemi yapılamaz.

Çalışmaların , benzerlik oranı alıntılar dâhil %20'yi aşamaz. Bunu sağlamayan çalışmaların değerlendirme süreci başlatılmaz. Benzerlik oranının düşük olması; alıntıların, atıfların ve kaynak gösteriminin bilimsel araştırma ilkelerine ve etik kurallara uygun olduğu anlamına gelmez.

Dergimize başka çalışmaların tercümeleri kabul edilmemektedir. Tercüme olduğu belirtilmeden gönderilen ancak kısmen veya tamamen çeviri olan çalışmalar, benzerlik oranına bakılmaksızın intihal yapıldığı için reddedilir.

Çalışmalarda yer alan araştırma verileri ve sonuçları gerçeğe uygun olmalı; seçme, ekleme ve çıkarma yoluyla veriler değiştirilmemelidir.

Araştırmaların ham verileri yazar(lar) tarafından saklanmalı ve talep edildiğinde sunulmalıdır.

Nitel/nicel veri toplamayı gerektiren çalışmalar için, etik kurul onayı alınmalıdır ve çalışma içerisinde onay alındığına dair bilgi verilmelidir. İlgili etik kurul onayının belgesi, dergiye çalışmayla birlikte gönderilmelidir.

Yazar(lar) bilimsel araştırma yöntemlerine ve ilkelerine, etik kurallara uygun çalıştığını çalışmasında beyan etmelidir.

Kurallar içerisinde öngörülememiş etik ihlal ve yasal olmayan durumların sorumluluğu yazar(lar)a aittir. Bundan dolayı yazar(lar), ulusal ve uluslararası kabul görmüş etik ve yasal kurallara uymakla yükümlüdürler.

 

Hakemler İçin Etik Kurallar;

Uzman ve yetkin oldukları alanlarla ilgili çalışmaları değerlendirmelidir. Aksi durumda ise değerlendirme yapmamalı ve dergiye bildirmelidirler.

Çalışmaları; ilgili alana anlamlı katkıda bulunma, bilimsel araştırma yöntemlerine uygunluk ve yeterlilik açısından değerlendirmelidir.

Değerlendirme yaparken, tarafsızlık, gizlilik, nesnellik, bilimsel yönden inceleme ilkelerine uygun hareket etmeli; öznellik taşıyan kişisel ölçütlerden azami ölçüde kaçınmalıdır.

Rapor yazılırken kullanılan dilin; yazarı teşvik edici, yazarın kişilik haklarına saygılı şekilde olmasına özen gösterilmelidir.

Süreç içerisinde değerlendirmeyi olumsuz etkileyebilecek çıkar ilişkisi veya baskı ile karşılaşması durumunda, çalışmayı incelemeyi reddetmelidir.

İnceledikleri çalışmaları arşivlememeli, kişisel olarak içeriğinden çıkar sağlamamalı, yayınlanmadan önce bu çalışmalardan yararlanmamalıdır.

Hakemler; yazar(lar) için belirlenen etik kurallar hakkında bilgi sahibi olmalı, değerlendirmesinde bunlara dikkat etmeli ve etik kuralların ihlal edildiğini fark ederse editör kurulunu bilgilendirmelidir.

 

Editörler İçin Etik Kurallar;

Çalışmaların ön değerlendirme, hakem değerlendirmesi, yayınlanma süreçlerini; derginin yayın ilkeleri ve etik kuralları çerçevesinde; adil, tarafsız, denetlenebilir, nesnel, çıkar ilişkisinden bağımsız ve tarafların gizlilik haklarına uygun şekilde yürütülmesinden sorumludur.

Derginin amacına ve kapsamına uygun çalışmaları, yayın ilkeleri ve etik kurallar açısından önemli ihlal yoksa ön değerlendirme aşamasına almalıdır.

Yazar(lar) ve hakemlerin belirlenen etik kurallara uymaları hususunda azami ölçüde dikkat etmeli, gerekli ise yeni düzenlemeler ve değişiklikler yapmalıdır.

Hakem değerlendirme sürecinde; çift kör hakemlik sisteminin amacına uygun şekilde yürütülmesini sağlamalı, yazar(lar)ın ve hakemlerin kimlik bilgilerini gizli tutmalı ve aralarında çıkar ilişkisi olup olmadığını denetlemelidir.

Çalışmanın konusuna uygun hakem belirlemeli ve alanında yetkin hakemlerin değerlendirme süreçlerine katılımı hususunda gayret etmelidir.

SOBE Vakfı mensupları tarafından gönderilen çalışmaları, kurum dışından hakemlerin incelemesine sunmalıdır.

Değerlendirme ve yayın süreçlerinde yer almayan üçüncü taraflara, gönderilen çalışmalarla ilgili herhangi bir bilgi ve açıklama yapılamaz. (Bu kural, değerlendirme süreci sonucunda çalışmanın yayınlanmaması durumunda da geçerlidir.)

Yazar(lar) ve hakemlerle iletişiminde; açıklayıcı ve bilgilendirici olmalı, zamanında geri bildirim sağlamalı, karşılıklı etkileşim içerisinde olmalıdır.

Yazar(lar), hakemler, okuyucular tarafından iletilen görüş, talep, şikâyet ve eleştirileri dikkate almalı, açıklayıcı şekilde geri bildirimde bulunmalıdır. Cevap hakkı oluşan kişi veya kurumları bilgilendirmelidir.

Görüş, talep, şikâyet ve eleştirilerde yer alan konularla ilgili dergi kurullarıyla değerlendirmeler yapmalı ve sonuçlara göre yayın süreçlerinde değişikliğe gidebilmelidir.

SOBE Otizm Araştırmaları Dergisi (SOBEJ), araştırma ve yayın etiği konusunda ulusal ve uluslararası standartlara bağlıdır. Basın Kanunu, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi’ne uymaktadır. SOBE Otizm Araştırmaları Dergisi (SOBEJ), Committee on Publication Ethics (COPE), Directory of Open Access Journals (DOAJ), Open Access Scholarly Publishers Association (OASPA) ve World Association of Medical Editors (WAME) tarafından yayınlanan Uluslararası Etik Yayıncılık İlkeleri’ni benimsemiştir. Ayrıca Türkiye Editörler Çalıştayı Kararlarına da   uymayı taahhüt eder.

Özel Sayı Yayımlama Politikası

Dergimizde Yayın Kurulu'nun talebi üzerine  özel sayı yayımlanabilir.