Makale Kabulümüz Başlamıştır
SOBE Otizm Araştırmaları Dergisi (SOBEJ), otizm spektrum bozukluğu ile ilgili araştırmaların yer alacağı ulusal hakemli dergi olarak yayın hayatına başlamıştır.
Dil: Türkçe, İngilizce
SOBE Otizm Araştırmaları Dergisi (SOBEJ)’nin dili Türkçe ve İngilizcedir.
Makale Türleri: SOBE Otizm Araştırmaları Dergisi (SOBEJ)’nde araştırma ve derleme makaleleri ile lisansüstü tezlerden türetilmiş araştırma makaleleri yayınlanmaktadır.
Makale Formatı: Word
Görsel Formatı: Jpeg
Makale Gönder
Yapılan başvurularda, çalışmanın sorumlu yazarının (corresponding author) hesabı kullanılmalıdır. Başvuru ile ilgili bütün yazışmalar dergi sistemi üzerinden gönderilen elektronik posta ile sorumlu yazara iletilmektedir.
Makale dosyasını yüklerken, çift körleme hakemlik sürecinden dolayı bu dosyanın yazarın kimliğini deşifre edecek herhangi bir unsur içermediğinden emin olunuz.
Ayrı Ayrı Yüklemeniz Gereken Dosyalar:
Gönderim sırasında yazardan elektronik ortamda aşağıdaki taahhüt alınır:
Yazarlık ve Katkıda Bulunma
Yazarların, makalelerini göndermeden önce yazarların listesini ve sırasını dikkatlice gözden geçirmeleri ve orijinal gönderim sırasında kesin yazar listesini sağlamaları beklenir. Editör yalnızca istisnai durumlarda makale gönderildikten sonra yazarların eklenmesini, silinmesini veya yeniden düzenlenmesini dikkate alır.
Orijinal Kaynak Kullanımı ve Atıf Yapma
Yazarlar, tamamen özgün eserler yazdıklarından ve başkalarının eserlerini veya sözlerini kullanmışlarsa, bunun uygun şekilde alıntılandığından emin olmalıdır. Üçüncü taraflarla konuşma, yazışma veya tartışmalarda olduğu gibi özel olarak elde edilen bilgiler, kaynağın açık ve yazılı izni olmadan kullanılmamalıdır.
Veri Erişimi ve Muhafazası
Yazarlardan, editör incelemesi için makalelerini destekleyen araştırma verilerini sağlamaları ve/veya derginin açık veri gereksinimlerine uymaları istenebilir. Yazarlar, mümkünse, bu tür verilere kamu erişimi sağlamaya ve bu tür verileri yayınlandıktan sonra makul bir süre boyunca saklamaya hazır olmalıdır. Dergimiz, araştırma verilerinin TUBITAK'ın Aperta Portalı'na yüklenmesini tavsiye etmektedir.
Anket ve Mülakata Dayanan Çalışmaların Yayını
Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir. Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde yer verilmelidir.
Çıkar Çatışması
Kişinin yaptığı işte çelişkiye düşmesine yol açacak, objektifliğini önemli oranda bozabilecek veya herhangi bir kişi ya da kuruluş̧ lehine adil olmayan avantaj sağlayabilecek herhangi finansal ya da diğer tür çıkarlardır. Araştırmanın yürütülmesi ve makalenin hazırlanması sürecinde alınan tüm mali destek kaynakları ve sponsorların çalışmadaki rolü açıklanmalıdır.
Hata Bildirimi
Bir yazar yayınlanmış çalışmasında önemli bir hata veya yanlışlık fark ettiğinde, derhal dergiye bildirimde bulunmalıdır. Editör tarafından gerekli görüldüğü takdirde makaleyi geri çekmek veya düzeltmek için işbirliği yapmak da yazarın yükümlülüğüdür. Editör veya yayıncı, yayınlanan bir çalışmanın hata içerdiğini üçüncü bir şahıstan öğrenirse, editöre bilgi vermek de dahil olmak üzere editörle işbirliği yapmak yazarın yükümlülüğüdür.
YAZIM KURALLARI:
Örnek Makale Şablonunu Kullanınız.
Başlık
Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki başlık olmalıdır. Başlıklar, konuyu en iyi biçimde ifade etmeli ve İngilizce başlık Türkçesi’nin tam karşılığı olmalıdır. Türkçe başlığın ilk harfleri büyük, koyu harfle, yatay, Times New Roman ve 14 punto olmalıdır. İngilizce başlık içinde aynısı geçerlidir.
Yazar/ların İsimleri
Yazarların isimleri İngilizce başlığın altında Times New Roman, eğik ve ortalı olarak 10 punto olmalıdır. Yazarların akademik unvanı, çalıştığı kurum, e-posta adres/leri vb. isimlerin hemen altında kısaltma yapılmadan belirtilmelidir.
Özet
Yazar isimlerinden sonra üç satır boşluk bırakılarak ortalı, kalın ve büyük harfle ‘ÖZ’ başlığı yazılarak, İngilizce metinler için ise ‘ABSTRACT’ başlığı yazılarak altındaki satıra satır başı yapılmadan, konuyu kısa ve öz biçimde ifade eden en az 100, en fazla 300 kelimeden oluşmalıdır. İki yana yaslı, Times New Roman yazı karakteri ile 10 punto yazı büyüklüğünde yazılmalıdır. Her iki özetin altında en fazla 5 tane anahtar kelime verilmelidir. Anahtar kelimeler ilk harfleri büyük, iki yana yaslı ve aralarına virgül koyularak yazılmalıdır. İngilizce yazılmış anahtar sözcüklerde aynı sıra ve sayıda verilmelidir.
Makale Tam Metni
MS Word programında, Times New Roman 10 punto, metin içi tek satır aralığıyla yazılmalıdır. Makaleler PC uyumlu Microsoft veya “doc” uzantılı belge oluşturmaya elverişli herhangi bir kelime işlem programında yazılmalıdır. Nitel ve nicel çalışmalarda makalenin giriş kısmı çalışmanın önemini, amaçlarını, problem durumunu ve ilgili literatürü içermelidir. Yöntem kısmında araştırmanın deseni, evreni, örneklemi, örnekleme yöntemi, veri toplama araçları, veri toplama süreci ve katılımcıların özellikleri açıklanmalıdır. Bulgular bölümünde öncelikle toplanan veriler kısaca ifade edildikten sonra araştırma sonucunu ortaya koyan bulgular ayrıntılı olarak yazılmalıdır. Tartışma kısmında bulgular literatür ışığında değerlendirilmeli ve yorumlanmalıdır. Araştırmanın sonucunda elde edilen sonuçlar açıklanmalı ve sonraki araştırmalar için gerekli önerilere yer verilmelidir. İmlâ ve noktalama açısından makalenin ya da konunun zorunlu kıldığı özel durumlar dışında Türk Dil Kurumu’nun İmlâ Kılavuzu esas alınmalıdır.
Sayfa Düzeni
Yazılar Microsoft Word programında yazılmalı ve sayfa düzeni aşağıda belirtildiği gibi olmalıdır:
Kağıt Boyutu : A4 Dikey
Üst Kenar Boşluk : 2,50 cm
Alt Kenar Boşluk :2,50 cm
Sağ Kenar Boşluk :2,50 cm
Sol Kenar Boşluk :2,50 cm
Yazı Tipi :Times New Roman
Yazı Tipi Stili :Normal
Metin Yazı Tipi Boyutu :10 punto
Dipnot Yazı Tipi Boyutu :8 punto
Özet :10 punto
Paragraf Aralığı :6 nk
Satır Aralığı :Tek
Paragraflar 1 cm (4 karakter) içeriden başlatılmalıdır.
Makale İçi Başlıklar
Makalede, konunun işlenişine göre numaralandırılarak ana, ara ve alt başlıklar kullanılabilir. Bu başlıklardaki her bir sözcüğün ilk harfi büyük yazılmalıdır.
Fotoğraf, Resim, Tablo ve Grafik
Metin içinde kullanılan fotoğraf, plan, harita vb. materyallerin “.jpg/.tiff” uzantılı kayıtları gönderilecek dokümanlara eklenmelidir. Bu tür belgelerin baskı tekniğine uygun çözünürlükte (en az 300 piksel) ve sayfa alanını aşmayacak büyüklükte olmasına dikkat etmeli, ayrıca birden fazla olması halinde numaralandırılmalı ve başlık eklenmelidir. (Resim 1; Harita 1; Tablo 1, Figür 1, vb.) Tablo ve şekiller 9 punto Times New Roman yazı karakteri ile yazılmalıdır. Tablo ve şekil başlıklarının ilk harfi büyük olmalıdır. (ör. Tablo 1, Şekil 1.)
Kaynak Gösterim Kuralları
Kaynaklar metin içinde yazar soyadı ve tarih belirtilerek verilmeli ve makalenin sonunda alfabetik olarak ve aynı yazar içinse kronolojik olarak yazılmalıdır. APA 7 versiyonu kullanılmalıdır. Metin içinde kaynak cümlenin başında veya içinde verilecekse yazarın soy ismi İnalcık (1982) şeklinde, cümlenin sonunda verilecekse (İnalcık, 1982) şeklinde belirtilmelidir. Eğer kaynaklarda yazar sayısı iki ise Erbaşı ve Sağdıç (2011) şeklinde, yazar sayısı ikiden fazlaysa ilk yazarın soyadına göre Erbaşı vd. (2011) şeklinde belirtilmelidir. Aynı yazara ait ve aynı yıl içinde yayımlanmış kaynaklar, Erbaşı (1995a), Erbaşı (1995b) şeklinde belirtilmeli, kaynakların açık künyesi makalenin sonuna eklenmelidir.
KİTAP
Tek Yazar
Mukaddes, N. M. (2013). Otizm spektrum bozuklukları: Tanı ve takip. İstanbul: Nobel Tıp Kitabevleri.
İki Yazar
Aral, N. ve Gürsoy, F. (2011). Özel eğitim gerektiren çocuklar ve özel eğitime giriş. İstanbul: Morpa Yayınları.
Kitap Bölümü
Deniz, S., ve Akdemir, B. (2020). Otizm spektrum bozukluğu olan öğrencilerin eğitimlerinde kullanılan öğretim yöntemleri. S. Deniz ve B. Akdemir (Ed.), Zihin yetersizliği ve otizm spektrum bozukluğu içinde (ss. 209-228). Eğiten Kitap.
Tanı El Kitapları
Amerikan Psikiyatri Birliği. (2013). Ruhsal bozuklukların tanısal ve sayımsal el kitabı (Çev. E. Köroğlu, 5. baskı). Hekimler Yayıncılık.
MAKALE
Dergi içinde makale
Karacaoğlu, K. ve Köktaş, G. (2016). Psikolojik dayanıklılık ve psikolojik iyi olma ilişkisinde iyimserliğin aracı rolü: hastane çalışanları üzerine bir araştırma. İş ve İnsan Dergisi, 3(2), 119. https://doi.org/10.18394/iid.20391
Thomas, G. & Gorard, S. (2007). Quality in education research. International Journal of Research & Method in Education, 30(3), 239-242
Follette, V., Palm, K. M., & Pearson, A. N. (2006). Mindfulness and trauma: Implications for treatment. Journal of Rational-Emotive and Cognitive Behavior Therapy, 24(1), 45–61. https://doi.org/10.1007/s10942-006-0025-2
BİLDİRİ
Sözlü Bildiri
Işık, C., ve Yaman, E. (2020, 3-8 Şubat). Ebeveynlerin hamilelik sürecinde sigara kullanımlarının tipik gelişim gösteren ve özel gereksinimli çocukların gelişimleri üzerindeki etkilerinin karşılaştırılması [Sözlü bildiri]. 4. Uluslararası Çocuk Gelişimi Kongresi, Ankara, Türkiye.
Kitap Şeklinde Yayımlanan Bildiri
Bedenel, A.-L., Jourdan, L., & Biernacki, C. (2019). Probability estimation by an adapted genetic algorithm in web insurance. In R. Battiti, M. Brunato, I. Kotsireas, & P. Pardalos (Eds.), Lecture notes in computer science: Vol. 11353. Learning and intelligent optimization (pp. 225-240). Springer. https://doi.org/10.1007/978-3-030- 05348-2_21
TEZ
Yayımlanmamış Tez
Altundağ, Y. (2013). Anne-babası boşanmış ergenlerin psikolojik dayanıklılık düzeylerinde yordayıcı değişkenler olarak yaşam doyumu ve yalnızlık. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Bolu.
Yayımlanmış Tez
Görgü, E. (2005). 3–7 yaş arası otistik çocuk sahibi olan annelerin algıladıkları sosyal destek ile depresyon düzeyleri arasındaki ilişki. Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
İNTERNET-SİTELERİ
Centers for Disease Control and Prevention-CDC (2019). Newsroom releases. www.cdc.gov/media/releases/2018/p0426-autism-prevalence.html Erişim tarihi: 11.01.2024.
Not: İnternet kaynaklarında verileri, içerikleri değişen sayfalar için “son güncelleme tarihi”, sabit yazılar için “son erişim tarihi” kullanılır.
SOBE Otizm Araştırmaları Dergisi (SOBEJ), otizm spektrum bozukluğu ile ilgili araştırmaların yer alacağı ulusal hakemli dergi olarak yayın hayatına başlamıştır.